9/9/09

Nyamuk

Manusia meniru sistem yang sama yang digunakan oleh nyamuk

Larva Nyamuk


Ibu nyamuk menyambung telur-telurnya dalam bentuk rakit supaya tidak tenggelam
Bijakkan?? Maha Suci AllahThe Miracle of Mosquito..Hebat ciptaan Allah. bila buat research ni baru la aku kehebatan seekor nyamuk yang dicipta Allah..setiap ciptaan pasti ada kehebatan yang tersendiri. Amazing..Subhanallah...b4 diz tak pernah kaji pun makhluk yang bernama nyamuk ni..

let me tell u all...

Pengembaraan Hebat Seekor Nyamuk

Nyamuk merupakan makhluk yang paling dikenali kerana ia sering melawat kediaman kita ketika musim panas. Tahukah kamu mengapa badan nyamuk berwarna merah? Badannya berwarna merah kerana ia dipenuhi darah manusia atau apa sahaja yang dihinggapinya? Ramai manusia percaya nyamuk menghidap darah. Kenyataannya, nyamuk menghisap manisan bunga. Hanya nyamuk betina menghisap darah, dan ia adalah untuk keperluan telur yang dibawanya. Selepas mempelajari perkara ini, kamu pasti akan melihat nyamuk dengan pandangan yang berbeza. Terdapat beberapa perkara tentang nyamuk ini yang akan menghairankan kamu. Seperti yang kamu ketahui nyamuk adalah makhluk yang tinggal di darat dan ia terbang, tetapi mereka membesar di dalam air dan setelah dewasa, mereka keluar daripada air tanpa basah. Pernahkah kamu mendengar tentang perkara menakjubkan ini? Jika tidak, teruskanlah membaca dan kamu akan merasa kagum.

Pengembaraan Bermula

Pengembaraan nyamuk kecil bermula apabila ibu nyamuk meninggalkan telur-telurnya di dalam kolam atau daun-daun basah. Tetapi, ia tidak meninggalkan telur-telurnya begitu sahaja. Ia menyusunnya dengan rapi saling bersebelahan. Telur-telur ini kelihatan seperti sebuah rakit. Tahukah kamu mengapa ibu nyamuk menyusun telur-telurnya dalam bentuk ini? tak dapat nak letak gambar pulak..lain kali aku letakkan.

Ia membentuk telur-telurnya begitu kerana, memandangkan mereka akan ditinggalkan di atas air, ia mungkin akan tenggelam. Jika ia disambungkan seperti ini, risiko untuk ia tenggelam tidak mungkin ada. Telur-telur putih yang disusun oleh ibu nyamuk serta merta berubah menjadi gelap. Dengan cara itu, telur-telur ini akan selamat daripada serangan serangga dan burung. Jadi, bagaimana telur nyamuk yang kecil ini belajar menukarkan warnanya? Sudah tentu, telur kecil ini tidak mempunyai ilmu pengetahuan. Nyamuk yang menjadi ibu kepada telur-telur ini juga tidak mungkin tahu bagaimana menukarkan warnanya. Allah yang telah menukarkan warna telur-telur itu. Allah Yang Maha Pengasih dan Pelindung kepada semua benda yang telah dijadikannya. Dia menukarkan warna telur nyamuk itu untuk melindunginya. Nanti dulu! Pengembaraan si nyamuk ini baru sahaja bermula.

Telur itu kemudian berubah menjadi makhluk seperti ulat dikenali sebagai larva. Larva-larva ini, seperti yang dapat kamu saksikan di dalam halaman berikutnya, kekal di dalam air dalam keadaan kepalanya berada di bawah. Bagaimanakah larva ini bernafas sekiranya kepalanya berada di dalam air? Allah telah menjadikan bagi mereka satu organ yang yang membolehkan mereka bernafas.Tahukah kamu bagaimana bentuk organ ini? Ia kelihatan seperti alat
menyelam yang digunakan oleh kanak-kanak di dalam gambar ini. Ia adalah satu pembuluh dari bahagian atas yang sentiasa berada di atas air. Udara yang masuk melalui pembuluh ini membolehkan nyamuk kecil ini bernafas di bawah air. Bagaimanapun, terdapat satu masalah besar.

Pembuluh ini berada di atas air tetapi ombak yang kecil boleh menyebabkan air memasukinya dan menyebabkan nyamuk ini lemas. Tetapi, ini tidak berlaku. Satu bahan
melekit di hujung pembuluh ini menghalang air daripada memasukinya. Apakah kamu fikir nyamuk-nyamuk ini boleh berkata, “Mari letakkan bahan melekit pada hujung pembuluh ini,
supaya air tidak dapat masuk ke dalam”? Apakah mungkin nyamuknyamuk kecil ini memiliki kebijaksanaan dan kemahiran seperti ini? Sudah tentu nyamuk-nyamuk kecil ini tidak dapat berfikir untuk melakukan perkara berikut. Allah yang telah menjadikan pembuluh itu supaya nyamuk ini dapat bernafas dan bahan melekit di hujungnya agar air tidak dapat masuk. Seperti yang dapat kamu lihat, Allah tidak hanya melindungi kita tetapi dia juga melindungi semua hidupan lain. Jangan fikir pengembaraan ini telah tamat. Ia masih berterusan. Pada ketika yang sama, nyamuk-nyamuk kecil ini juga menyalin kulitnya beberapa kali. Sehingga akhirnya ia berbentuk seperti yang dapat kamu saksikan di dalam gambar di sebelah. Ia masih tidak kelihatan seperti seekor ramarama. Fasa ini dikenali sebagai peringkat pupa. Di dalam kulitnya dikenali sebagai kokun, nyamuk yang telah cukup matang dan mempunyai bentuk seekor rama-rama yang sebenar. Ia bersedia untuk terbang dengan sesungutnya, mulut, kaki, dan mata yang memenuhi sebahagian besar kepalanya. Tetapi, ia perlu keluar daripada kulit ini dahulu.

to be continue..Wahai Hati Dengarlah..

long journey to the End

Siapa yang mengakui indahnya bunga? Dengan warna yang menarik dan bau yang harum, ia sering menjadi idaman. Kadang-kadang ia juga menjadi perhiasan.Mata yang menilai pula mendapat tafsir tentang keindahan dari akalnya.Akal yang baik dan cerdas adalah akal yang dipandu oleh kasih Allah dan Rasulnya. Bukankah ini yang dinamakan iman............
Tidak seorang pun yang dapat menafikan, betapa indahnya mega petang. Warnanya yang begitu menawan, memukau setiap mata yang memandang, setiap hati yang terusik dan setiap jiwa yang rindukan kedamaian. Namun.... lebih indah lagi sekiranya hati kecilnya berkata: 'Mahasuci Allah, tidak engkau jadikan semua ini sia-sia. Mahasuci Engkau ya
Allah, lindungilah aku dari api neraka.' Begitu juga dengan keindahan jeram-jeram di kali, dedaunan gugur dihembus angin. Peristiwa-peristiwa sebegini amat meniggalkan kesan kepada hati makhluk yang bergelar insan . Itulah hakikatnya, fitrah jiwa manusia . jiwanya cenderung kepada keindahan dan kecantikan. Biar apapun pangkat dan kedudukannya. Seorang kaya mungkin merasakan
bahawa keindahan itu ialah rumahnya yang tersergam indah di atas bukit dan potretnya yang dilukis hebat. Seorang fakir pula mungkin merasakan bahwa keindahan itu adalah dari riak wajah anak-anak kecilnya yang menunggu kepulangannya.
Namun tidak ramai yang mengetahui, tentang wujudnya satu keindahan hakiki.... indahnya ia membuahkan perasaan kasih sayang pada ibu dan ayah. Indahnya ia , melahirkan rasa kasih pada sahabat dan indahnya ia, memandu akal dan jiwa kepada ketenangan, kedamaian, dan kerinduan kepada kebahagiaan. Itulah tanda kasih dan sayang pada Maha Pencipta dan Maha Pengasih. Itulah tanda kasih dan sayang pada Allah dan Rasulnya.

Hatinya berbisik; lagi........'Ya Allah, banyaknya nikmat-Mu padaku.tapi .......... sedikitnya aku bersyukur, ya Allah , hatiku tahu nafsu jahat itu musuhku, tapi banyaknya jalan-jalannya yang telah aku turuti. Ya Allah, besarnya pengorbanan ayah, tingginya
nilai kasih dan mesra ibu, tapi aduhai sedikitnya do'aku untuk mereka. Ampunkan, ampunkanlah wahai yang Maha Pengasih'
Marilah kita bersama-sama memiliki keindahan iman ini. Milikilah ia dengan banyak merenung dan memikirkan nikmat-nikmat Allah.... Milikilah ia dengan ilmu yang mendalam, mudah-mudahan dengannya keindahan yang hakiki akan kita peroleh. Tidak
seperti keindahan dunia ini yang hanya bersifat sementara................

posting-posting dalam blog aku ni pasal hati ja kerjanya..ada sahabat yang tegur supaya post pasal isu semasa tapi aku kekeringan idea nak post mengenai isu semasa...kerana hidup manusi lahirnya dari seketul daging yang bernama HaTI..


ISU BUNUH DIRI SISWI UNIMAP

Assalamualaikum wbh
Salam Sejahtera, Salam Ramadhan & salam Penyayang,

Kepada semua ahli & mahasiswa/i UniMAP, baru-baru ini kita digemparkan dengan suatu kejadian yang berlaku terhadap mahasiswi kita yang menuntut seluruh mahasiswa/i memandang serius terhadapnya iaitu berkenaan tindakan seorang mahasiswi untuk membunuh diri gara-gara kerana menjadi mangsa percintaan. Namun, mangsa sempat diselamatkan daripada mati lemas dan kini sedang dirawat di Hospital Tuanku Fauziah(HTF).

Apa yang saya cuba highlightkan disini ialah berkenaan krisis pegangan agama yang wujud dikalangan mahasiswa/i yang akhirnya menatijahkan tindakan yang bertentangan agama.

Sebelum dari ini lagi, kita diperdendangkan dengan berita-berita dan kes-kes yang tidak menyenangkan hati yang pastinya menjadi bibit-bibit permulaan kepada keruntuhan akhlak & moral dikalangan mahasiswa/i UniMAP.

Saudara & saudari sekalian,
Apakah punca akar perkara ini berlaku? Tidak lain adalah kecelaruan dalam cara berfikir & lemahnya pegangan agama siswa/i di UniMAP
Kebiasaannya, sebelum seseorang manusia melakukan sesuatu perkara, apa yang dilakukannya adalah berfikir dan membuat keputusan terhadap tindakannya dengan berpandukan kepada ilmu & iman yang dimilikinya.

Gagalnya seseorang berfikir mengikut landasan kebenaran, pastinya akan memberi impak negatif terhadap keputusan yang diambil.
Demikianlah juga apa yang berlaku kepada mereka yang terjebak dalam gejala sosial yang membarah. Mereka tidak berfikir mengikut panduan ilmu dan agama, tetapi hanya mengikut kehendak hati yang melulu.

Lantaran itu, satu penerapan nilai agama yang lebih kukuh perlu dibina di dalam diri siswa/i bagi memastikan universiti kita mampu menjadikan agama sebagai benteng yang terbaik, agar kelak natijahnya juga akan menjadi baik. Maka secara rasional, benteng ini perlu dibina dengan cara mempergiatkan pendidikan dan aktiviti yang mampu menzahirkan kemurniaan Islam.

Kita tidak akan mampu untuk mengatasi masalah ini, selagimana aktiviti-aktiviti kerohanian hanya menjadi “event & function” semata-mata tanpa mampu untuk memberi kesan kepada Siswa/i.

Oleh itu, Saya menyarankan kepada EXCO-EXCO saya untuk melaksanakan beberapa pendekatan & aktiviti yang mungkin dapat mengurangkan & memperbaiki krisis ini. Hal ini juga merupakan sebahagian daripada Misi Kelab untuk kembali membudayakan konsep kasih sayang & keprihatinan yang sebenar serta memberi kefahaman yang jelas kepada Mahasiswa/I mengenai konsep kasih sayang yang dibenarkan.

Saya juga berharap kepada pihak universiti agar mengambil inisiatif terbaik dalam usaha mengatasi krisis ini bagi memastikan hal-hal seperti ini tidak akan berulang lagi. Toleransi diantara semua persatuan & kelab bersama Majlis Perwakilan Pelajar juga sudah mampu untuk memastikan hal ini tidak akan berulang lagi.


Marilah bersama saya untuk memperbaiki keadaan ini.
Sekian dulu dari saya,
Wallahu ‘alam

MOHD IZUWAN BIN ZAINI
PRESIDEN
KELAB PENYAYANG UniMAP

komen aku

Bukanlah satu yang mustahil untuk perkara ini berlaku di zaman yang penuh pancaroba ini. Iman telah dicabut dari hati manusia. Manusia menjadi lemah kerana Cinta..Cinta yang sepatutnya hanya diberi kepada yang berhak tetapi telah disalah erti lalu terjadilah perkara seperti ini meskipun di dalam bulan yang mulia ini iaitu Bulan Ramadhan. Puasa tidak dapat membentuk manusia untuk melahirkan rasa cintanya kepada Pencipta yang Maha Agung. Hanya penat dan lelah sahaja yang diperolehi..

Cinta adalah satu perkara yang sangat berharga bukan untuk dipermainkan atau menjadi bahan jualan lalu diterjemahkan melalui perbuatan seperti Frustrated 'ni orang kampung aku sebut' aka frust menonggeng ' yang ni istilah Sains'..sehingga membawa kepada bunuh diri. Sungguh lemah manusia menjadi mangsa Cinta yang dipenuhi maksiat kepada Allah sehingga lupa kepada dosa dan pahala.

Orang yang kononya faham agama tidak terkecuali untuk terlibat dengan kes seperti ini..cuma mereka menterjemahkan cinta mengikut fahaman mereka sendiri. Namun dosa dan maksiat tetap terpalit di hatinya jika hanyut dengan istilah cinta sendiri..Cintai Allah dan Rasul nescaya kamu akan perolehi cinta manusia yang mencintaiNya..Cinta Sempurna pesanan khas buat diri sendiri