11/30/09

Salam


Salam Aidiladha...dah jadi tempat announcment?? tak pe la kurang2 ada juga benda yang nak dipostingkan..tak tahu nak tulis apa, announce saja apa yang ada. Kebuntuan pemikiran..

"Kadang-kadang ALLAH hilangkan sekejap matahari kemudian dia datangkan pula
guruh dan kilat. Puas kita mencari di mana matahari, rupa-rupanya ALLAH nak
hadiahkan kita pelangi yang indah"

Kalaulah kita boleh selalu berfikir sebalik kepada sebalik, kita akan menjadi lebih kuat untuk mendepani apa juga cabaran dan dugaan. Masalahnya kita
selalu melihat apa yang terlihat oleh kita, langsung tidak mahu menduga apa yang tersembunyi di sebaliknya. Adakah aku begitu??

Kalau dilihat semua kesusahan itu kesedihan, yang dapat ialah kesusahan dan kesedihan belaka. Andainya ingin dilihat kepayahan sebagai kemudahan yang mungkin tersembunyi di mana-mana hati kita akan lebih berbaik sangka.

Bukan semua yang menggembirakan itu baik untuk kita, ada kalanya menjadi masalah yang sangat menyusahkan. Dan bukan semua yang tidak kita sukai baik untuk kita, ada kalanya itulah punca berbahagianya kita.

Hidup perlu dilihat dari perspektif yang berbeza-beza. Bukan ALLAH tidak kasih apabila menurunkan ujian tetapi kita yang gagal melihat kebaikan yang terselindung.

Apabila cuaca dikatakan buruk, ia mungkin baik untuk kitaran, tumbuhan dan serangga. Hujan yang keterlaluan dan panjang, tidak semestinya tidak baik untuk manusia. Mungkin di situlah letaknya keseimbangan pada musim yang mendatang. Kalau dilihat semua perkara buruk sebagai buruk, hidup tidak akan lebih indah daripada ketakutan-ketakutan kita terhadap kehidupan itu sendiri. Hidup tidak perlu ditakuti. Memang wajahnya pelbagai. Tetapi takut pada
hidup selalunya akan memperhodoh pandangan dan pendirian.

Kadang-kadang hidup perlu dilalui dengan selamba. Anggap semua masalahsebagai perencah. Yang menggembirakan pula sebagai kebetulan agar yang pahit tidak terlalu dirisaukan. Hakikatnya tiada manusia bebas daripada masalah. Sejak seseorang manusia itu
dilahirkan ke bumi dia menghadapi masalah. Maka itu, dia menangis hingga ditenteramkan oleh sang ibu dalam pelukan erat yang memperlindung. Apabila dia membesar sebagai kanak-kanak dia sering jatuh dan bangun. Walaupun luka, sakit dan geram, dia berusaha lagi untuk berjalan. Akhirnya dia benar-benar boleh berdiri di atas kaki sendiri.

Apakah masalahnya telah selesai? Tidak. Tatkala dia telah pandai berjalan, di situlah bermulanya pelbagai lagi masalah dalam hidupnya. Dia mengorak langkah mahu membina kehidupan, tapi langkah-langkah yang sumbang menyebabkan dia ditimpa petaka. Sehinggalah nafasnya yang terakhir, dia menghadapi masalah untuk menyudahkannya.

Lalu, 'kehidupan' selepas itu juga tidak menentu. Jika baik amalannya semasa hidup di dunia, dia bakal menikmati kebaikan di alam sana, jika sebaliknya dia menderita sepanjang masa tanpa penghujung. Sama ada nikmat atau tidak hidup di dunia, kesudahannya serupa. Yang nikmat
jika tidak pandai mensyukuri bakal menjadi petaka di neraka; derita jika tahu menilainya menjadi ibadah lalu bertukar menjadi nikmat di syurga.

Tidak ada manusia yang dilimpahi nikmat sepanjang masa. Ada kalanya menderita juga. Tidak ada manusia yang menderita sepanjang masa. Ada kalanya bahagia juga. Yang membezakan adalah bagaimana seseorang itu melihat apa yang dikatakan derita dan apa yang dikatakan bahagia. Yang membezakan adalah persepsinya serta dari sudut apa dia melihatnya. Yang membezakan adalah pegangan apa yang dianutinya.

* siri peringatan khas buat diri

Ya Allah

Ya Allah
Berdetik jantungku menyebut nama-Mu
Tenang dan damai dalam kalbuku
Sedingin sinar embun pagi
Indahnya tak dapat ku gambarkan lagi
Lebih tenang dari pantai yang sunyi
Lebih damai dari taman yang wangi

Ingin ku hilang diri
Ingin ku kembali
Walau belum sampai waktunya
Biarlah ketika ini
Saat jari ku dapat menari
Saat jiwaku dapat merasai
Sungguh rindu bagai pencinta sejati

Titisan layu membasahi
Bukan pipi...bukan diri
Tetapi hati yang rindu pada Illahi
Cinta itu takkan hadir
Bahagia itu takkan sempurna
pada diriku
yang runsing dan dukacita
yang lemah dan tak berusaha
yang penakut dan bakhil
yang berhutang dan di tekan orang lain

Cinta.....bahagia
Ingin ku miliki
Cita-cita.....impian
Ingin ku penuhi
Mengajak ku berjuang....berbakti
Meninggalkan kesenangan duniawi
Mengajakku bersendiri
Meninggalkan fitnah menghancurkan diri

Akan tiba waktu itu
Pabila
aku mengenali-Mu
aku mendampingi kalimah-Mu
Pabila hatiku
Mencintai-Mu dan Rasul-Mu
Lebih dari tiap sesuatu

'Ya Allah kami mohon cinta-MU dan
cinta orang yang mencintai-Mu serta
semua amalan yang mendekatkan kami
kepada cinta-Mu'

'Ya Allah lindungilah kami dari
kerunsingan dan dukacita,lindungilah
kami dari kelemahan dan
kemalasan,lindungilah kami dari
penakut dan kedekut,lindungilah kami
dari hutang yang banyak dan di tekan
oleh orang lain'

Perkenankanlah Ya Allah doa kami dan
terimalah amalan kami,Sesunguhnya
Engkau Maha Pemberi.