8/13/09

Aku Hamba Mu Ya Allah


"Wahai Tuhan ku yg Esa, Bila kenang kan QahharMu, rasa gerun di hatiku kerana takut kan seksaMu hambaMu rasa berputus asa siapa kah dapat bersihkan diri dari segala dosa yg memburu setiap hari setiap ketika. Sewaktu mengenang GhaffarMu putus asa tiada lagi semangat ku pulih semula, harapan ku subur kembali. Alangkah susah nya mendidik nafsuku yg tidak melihat kebenaran Mu, mehnah Mu itu penghapus dosa ku pengganti hukuman Mu di akhirat." Ya Allah, alangkah sukarnya mendidik nafsuku. Alangkah sukarnya mengekalkan taubatku, alangkah payahnya menepati janjiKu padaMu, Alangkah berat nya utkku mengingatiMu setiap saat. Alangkah payahnya utk ku merasai bahawa kau sentiasa melihatKu. YaAllah, ampunilah aku, hambaMu yg lemah. Ya Allah sukarnya aku menepati janji ku padaMu, sedangkan Kau Tuhan yg menciptakan aku, yg memegang rohku, yg meminjamkan jasadku, yg menentukan takdirku, yg menjadikan aku dari air yg hina, dari segumpal tanah. Ya Allah, sesungguhnya tiada rugi bagiMu andai aku mendurhakai Mu. Namun alangkah besar kerugian dan penyesalan ku nanti, andai aku mendurhakai mu. YaAllah, yg mengetahui isi hati ku.Ya Allah yg membolak-balikkan hati2 manusia, tetapkanlah hatiku kepada mentaatiMu YaAllah. YaRahman peliharalah aku dari dosa2 yg ingin ku tinggalkan. YaAllah, janganlah kau tinggal kan aku dari pemerhatianmu, jgnlah kau biarkan aku hanyut dari mengagungkan Mu. Janganlah kau biarkan aku menggantikan tempatMu di hati ini dgn dunia yg terlalu kecil nilainya disisiMu. jadikanlah aku manusia yg dipercayai kerana imanku kepadaMu. Jadikanlah aku org yg dicintai, kerana cintaku kepadaMu. Jadikanlah aku org yg tinggi darjatnya kerana aku mengagungkan mu. Jadikanlah aku org yg sentiasa sedar bahawa dunia ini tidak lain dari sekadar ujian sejauh mana cinta ku pada Mu. YaAllah, bersihkan lah hatiku dari perkara2 yg boleh mensyirikkan ku pada Mu. Ya Allah, Ya Rahman Ya Rahim, janganlah kau beri kebahgiaan kepada ku di dunia ini andainya ia menjadikan ku sengsara di akhirat nanti. Janganlah kau temukan aku dgn seseorang yg akan kucintai andainya ia akan menjauhkan aku dari sisiMu di akhirat nanti, jgnlah kau beri kan aku kekayaan didunia andai nya ia akan menyebabkan aku gagal dalam hisabku di akhirat nanti.
YaAllah bersihkan lah hatiku dari noda2 hitam yg ku ciptakan sendiri. YaAllah kembalikan lah sinar di hatiku, walau secebis agar ia dapat menjadi sumber cahaya yg menyuluh hidupku, agar ku dapat membezakan antara yg hak dan yg batil. Ya Allah, Sedarkanlah aku akan hakikat kewujudanMu dan KeagunganMu. Lembutkanlah hatiku ini sebagaimana kau jadi kan besi lembut utk nabi Daud alaihissalam. YaAllah dengarlah rintihan hatiku, hambamu yg hina, hambamu yg lemah dan berdosa, hambamu yg sering melupakan mu, hambamu yg susah utk melakukan suruhanmu, hambamu yg sering melupakanmu di waktu senang dan hanya mengingatimu diwaktu susah, hambamu yg sering bongkak dan takbur hingga melupakan keagungan mu. hambamu yg sering berdolak dalik, hambamu yg sering berpura2 dan hambamu yg sering memungkiri janji taubatnya padamu. Ya Allah, Bantulah aku, ingatkanlah aku bila aku lupa, tegurlah aku dgn segera andainya aku lalai dan mula jauh dariMu. Jgnlah kau palingkan pemerhatianMu dari ku. YaAllah yg menciptakan alam yg sgt luas ini, berilah aku ruang disisiMu agar aku menjadi hambaMu yg soleh, hambamu yg beribadah bukan kerana inginkan syurga mu atau takutkan nerakamu tapi kerana inginkan keredhaan dan Rahmat dari mu Tuhan semesta alam.Ya Allah, jadikanlah hati yg kau pinjamkan kepadaku utk sementara ini, sentiasa mengingat keagunganmu dikala susah mahupun senang, jadikanlah tanganku yg kau pinjamkan sesaat didunia ini utk melakukan perkara yg kau redhai, jadikanlah sepasang mataku yg kau berikan ini utk melihat kebesaran dan keagunganMu melalui alam ciptaanMu, Jadikanlah juga ia, utk mengalirkan airmata taubat kepadamu, utk mengalirkan airmata kerana takut akan kemurkaanMu, kerana takut tidak diredhai olehMu, kerana takut tidak diterima olehMu di alam yg kekal selamanya nanti. Jadikanlah kakiku yg kau pinjam kan sementara didunia ini utk ku melangkah kearah jalan yg kau redhai. Jadikanlah mulut dan lidahku ini, utk ku menyebut2 keagungan dan kebesaran Mu kerana benar2 ku mengagungkanMu. Jadikanlah juga segala rezeki darimu yg masuk kemulut ku ini adlah yg halal dan jauh dari syubhah yg akan menjadi darah dagingku. Jadikanlah juga mindaku ini, utk memikirkan tentang KeesaanMu dan KehebatanMu menciptakan aku dan seluruh alam yg maha luas ini. Jadikanlah juga 24 jam sehari yg kau pinjamkan kepadaku dipenuhi dgn perkara bermanfaat dan yg kau redhai. Jadikanlah juga tempoh hayatku yg sementara dan tidak ku ketahui itu dipenuhi dgn perkara yg boleh membahagiakan aku diakhirat nanti.
YaAllah yg maha mengetahui isi hatiku. Kurniakanlah aku kebahagian didunia dan akhirat dan jauhkanlah aku dari azab api neraka. Amiiiin.355am~Hamba Allah

Doa