9/9/10

Salam Aidilfitri


Salam buat semua pembaca...pejam celik pejam celik sudah tamat  kita berada dalam MADRASAh Ramadhan yang Mulia.Sedikit perkongsian kepada sahabat-sahabat Taujihat yang telah disampaikan oleh Murobbi Ustaz Zainul Asri Bin Haji Ramli aka Pak Long.

'Adakah Ramadhan yang bakal meninggalkan kita telah  menjadi MAdrasah kepada jiwa dan rohani kita?'
'Berapa kalikah kita menangis di sepanjang Ramadhan yang berlalu?'
'Berapa kalikah kita mengkhatam Al Quran?'

Buktinya ialah:

Bertanyalah kepada perasaan mu..kerana apa yang kita rasa sudah pasti kita saja yang mengetahuinya. Apa perasaan kita untuk meninggalkan Ramadhan? adakah hati membuak-buak tidak sabar menanti hari raya?atau sedih meninggalkan Ramadhan? atau ada juga yang tidak berasa apa-apa..rasa nak raya pun tak apatah lagi sedih meninggalkan Ramdhan...Di manakah kita?adakah kita merasai nikmat kemanisan Ramadhan...Ya Allah masih jauh rupanya hati kita...ada yang sudah berpuasa selamat 20 tahun..ada yang 25 tahun ada yang 15 tahun..tapi apa yang kita dapat apabila keluar dari madrasah Ramadhan..

Adakah Ramadhan yang berlalu benar-benar menjadi madrasah kepada jiwa dan hati kita. Semakin tinggi keyakinan kepada Allah...atau ramdhan yang berlalu sekadar adat yang dilalui setiap tahun. Kembalilah kepada Fitrah Jiwamu..Malam Qadr dikurnikan Allah kepada jiwa yang mencapai ketinggian maksima Ruhiyyah...kita? Allah jauhnya...Berapa kali khatam Al quran...berapa kali kita menangis mengenangkan dosa yang terlalu banyak..jauh jaraknya untuk mencapai Lailatul Qadr. hadiah Tuhan kepada HambaNya yang mencapai maqam TAQWa.

Adakah modul yang telah digariskan dalam Ramadhan benar-benar telah kita hayati?
1-AL Quran
2-Solat Terawih
3-Sembahyang berjemaah
4-Sunat sebelum dan selepas
5-Iktikaf

Jika modul yang digariskan masih gagal untuk kita hayati...bagaimana mungkin untuk kita menjadi GENERASI KEMENANGAN YANG DINANTI?? Ya Allah pilihlah kami untuk tergolong dalam generasi ini...kalau bukan kami mungkin anak adan cucu kami. Hidup adalah untuk mencipta seni kematian...kerana matlamat hidup setiap mukmin adalah MATI.

Akhir kalam semoga RAmaDAhan yang bakal pergi akan meningkatkan keTAQwaan kepada hati dan jiwa kita khususnya kepada mereka yang MEngaKU sebagai peJUAng AGAMA yang suci ini. InsyaAllah..Adakah layak untuk kita merayakan kemenangan yang belum tentu menjadi milik kita..:(