3/21/10

Jaulah ke Rumah Ustaz Zainul Asri

Jaulah ke rumah Ustaz Zainul Asri Bin Haji Ramli. Jaulah yang sangat bermakna. Kami tiba di rumah ustaz jam 5.00 petang selepas solat asar di Masjid Pokok. Seusai kami sampai di rumah ustaz atau panggilan mesra Pak Long hujan renyai-renyai. Hujan rahmat nampaknya. Alhamdulillah...aku ingat Pak Long tinggal di rumah kampung..rupanya rumah taman. rumah yang sederhana...penuh dengan buku-buku di ruang tamu. Tujuan kami ke rumah Pak Long adalah untuk melantik beliau sebagai penasihat kami.Sesi Taujihat dari Pak Long

Penyampaian cenderahati dari Timbalan Presiden Alumni

Walaupun hujan, tapi kami semua menumpukan sepenuh perhatian kepada apa yang ingin di sampaikan dari  Pak Long. Alhamdulillah Pak Long menerima pinangan kami sebagai penasihat. Terima kasih Pak Long..

Untuk apa hidup dunia? kita semua ini sedang mempersiapkan jawapan kepada setiap persoalan Allah kelak. Atau dengan kata lain kita sedang mencipta seni kematian kita. Manusia akan larut dengan suasana bila mana kita sentiasa menyibukkan diri kita dengan dunia. Kita menginginkan mati syahid tapi persolannya adakah kita layak untuk mendapat 'title' ini? cita-cita besar tapi usahanya tak ke mana. Ada masalah sikit pun sudah tak keruan di buatnya.

Jika dilihat contoh yang ada..Ustaz Azizan sepenuh masanya untuk Islam. sehinggakan rumah pun tiada. Rumahnya di Alor setar milik isteri pertama...rumah yang kedua menumpang di Markas Jerai bersama isteri ke dua... memang layak lah Allah memberi kemenangan kepada Kedah. Rijalnya berusaha dengan bersungguh-sungguh dari susah sampai ke senang. Ustaz Mohd Yahya..Ustaz Musoddak..Ustaz Nasir...Dr Ismail...semuanya golongan pemuda yang sepenuh masa dengan Perjuangan...kita??

Jauh lagi perjalanan kita untuk mendapat Syahid di JalanNya..kata Pak Long kalau tak dapat nak buat apa untuk perjuangan pergi sapu sampah di Markas pun sudah cukup. perjuangan memerlukan bukti bukan untuk ditunjukkan kepada manusia tetapi sebagai bukti di hadapan Allah kelak.

Peliharalah cahaya yang Allah berikan ini..jangan sampai cahaya ini semakin hari semakin malap. Biar ia menerangi kita sehingga terbakar kerana perjuangan. Setiap dari kita sedang mencipta kamus perjuangan masing-masing. Pesan Pak Long lagi..nanti jika ada di kalangan sahabat kita yang meninggal..ambik cuti pergi ziarah. Untuk apa?? untuk melihat adakah jual belinya diterima Allah...di antara alamat orang yang mati syahid ialah :

1- Berpeluh
2- Matinya dalam keadaan tersenyum
3- Keluar air mata

Akhir kalam dari Pak Long..berdoalah moga kita sentiasa ISTIQAMAH di jalan Ini. Moga Allah mengira setiap kerja buat kita. InsyaAllah..terima kasih ya Allah kerana memilih aku untuk berada pada petang itu mendengar taujihat LIVE dari Pak Long..moga kita semua ISTIQAMAH..INSYAALLAH..

Kem Anak Soleh


Salam...selesai sudah Kem Anak Soleh ( Nelayan ) selama 4 hari 3 malam di Pokok Sena. Terima kasih kepada semua barisan ajk pelaksana dan fasilitator yang bertungkus lumus untuk menjayakan kem pada kali ini. Seramai 170 orang peserta telah menghadiri program dan 26 orang fasilitator. Semua anak-anak ini di kalangan anak-anak nelayan di sekitar Kuala Kedah, Yan, Tanjung Dawai dan Kuala Sanglang.


Kehadiran anak-anak nelayan sebanyak 4 biji bas.


'nak balik-nak balik' Fc tengah memujuk sorang adik yang menangis nak balik. Alhamdulillah berjaya di pujuk...dan kemudian dia yang menjadi adik yang aktif dalam program.Sesi tadarus selepas maghrib. terima kasih kepada kakak dan abang fc yang mencurah bakti mengajar adik-adik ini belajar  mengaji.


Praktikal Solat...terima kasih kak NaniBerdasarkan graf di atas menunjukkan peratus peserta yang bermasalah adalah di kalangan peserta yang kurang didikan Agama, kurang perhatian daripada ibu bapa dan juga tidak tahu menulis dan membaca. Manakala peratus seterusnya ialah di kerana berlaku perceraian di kalangan ibu bapa. Dan peratus yang terakhir ialah kerana waris yang menjadi penagih dadah.

                Mengikut kajian yang dijalankan kepada peserta kurangnya didikan agama adalah kerana ibu bapa juga kurang agama namun tidak menghantar anaknya ke kelas pengajian agama. Selain itu hal ini adalah kerana mereka adalah di kalangan anak nelayan yang kurang masa di rumah. Nelayan akan mula keluar dari rumah dari pagi sampai ke malam. Menyebabkan masa bersama anak-anak adalah terhad. Tanggungjawab di berikan sepenuhnya kepada isteri.

                Di samping itu, masalah kewangan yang berlaku menyebabkan ibu bapa tertekan dengan suasana lalu mengabaikan anak-anak. Taraf hidup yang semakin tinggi menyebabkan tekanan ekonomi semakin meningkat. Tanpa didikan agama yang cukup akan menyebakan mereka tiada tiada pegangan lalu hanyut dengan suasana. Dan akhirnya terkesan kepada anak-anak masing-masing. Masih banyak tanggungjawab kita yang perlu untuk diselesaikan.

Tunggu untuk Kem Anak Soleh siri yang seterusnya. Terima Kasih kepada Kerajaan Negeri Kedah yang menganjurkan program yang bermanfaat ini. Terima Kasih sekali lagi kepada semua FC dan Ajk Pelaksana yang turut menjayakan program ini. Alhamdulillah...