12/21/09

Perasmian Ijitimak Pelajar Islam Malaysia

Penantian tidak dihampakan...Alhamdulillah dipermudahkan Allah. Walaupun perjalanan penuh dengan liku dan ujian namun sampai juga Ustaz Nasarudin Hasan Tantawi ke IPIM. Batery perjuangan yang hampir malap telah di'charge' semula..

Seusai Ustaz sampai...tanpa berehat terus saja dijemput ke depan untuk merasmikan majlis. Berikut adalah catatan yang sempat di salin..

Hidup adalah ujian..sesiapa yang berjaya melalui ujian itulah kejayaan sebenar yang diimpikan. Sengaja Allah menguji manusia untuk melihat siapakah yang paling benar untuk berjuang ataupun hanya pendustaan semata-mata. Ramai di kalangan kita yang apabila menerima sedikit ujian telah kembali berundur kerana tidak dapat bertahan dengan ujian.

Analoginya mudah, seperti seorang pelajar yang mahu memasuki menara gading...beberapa siri ujian perlu untuk ditempuhi..
1. UPSR
2. PMR
3. SPM
4. STPM

setelah memasuki menara gading ada lagi ujiannya...setiap tahun di universiti perlu untuk menempuhi peperiksaan untuk menentukan samada layak untuk memasuki tahun yang seterusnya.

Begitulah juga kehidupan sebagai pejuang..WAJIB ada ujian yang akan ditempuhi.
1. Akan dipenjarakan
2. Akan dibunuh
3. Akan dihalau
4. Destinasinya sangat jauh
5. Terlalu sukar untuk ditempuhi

berikut adalah siri-siri ujian yang Wajib ditempuhi jika ingin bergelar seorang PEJUANG ISLAM. Usah petah berbicara jika TIDAK mampu melepasi Ujian di atas. Begitulah kehidupan..kata DSAI ' Usah berbicara mengenai PERJUANGAN jika tidak mahu menanggung Risiko'

Jadi bagaimana untuk menghadapi Ujian ini :
1. Taqarrub Ilallah
- Mendekatkan diri dengan Dia
- Memperbanyakkan amalan Sunnat
- Tahajud dan bermunajatlah kepada Dia etc

2. Melazimi bacaan Ayat Al Quran

3. Mengahayati sejarah kegemilangan Islam

~sekian~ batery perlu dicharge lagi...

"Berjuang tak syarat menang , namun mahu menang syaratnya berjuang" (Ustaz Nasruddin Tantawi)


No comments: