9/11/09

Cinta Sempurna

Selesai tengak cinta sempurna..interesting...the way how Ustaz Hasrizal menggambarkan Islam adalah senang untuk difahami oleh golongan-golongan seperti ini. Sedikit sinopsis...menceritakan mengenai bagaimana seorang ustaz menghadapi mad'u yang hampir rosak akidahnya. And how to tackle them back to Islam..interesting.

Komen

Ini membuktikan bahawa dakwah berlainan jenis tidak akan berjaya kerana ianya pasti akan menimbulkan perasaan cinta di hati manusia. kerana manusia akan lemah dengan cinta apatah lagi cinta murahan yang tidak berteraskan cinta kepada TuhanNya. Kecuali kepada dai'e yang kuat imannya...namun iman manusia bersifat yazid wa yanqus..terkadang menaik dan terkadang menurun. Bila waktu menurun syaitan akan menyucuk jarum-jarum nya. Ketika ini..iman memainkan peranan penting supaya matlamat yang ingin dicapai tidak lari dari landasan sebenar.

'Begin with the end in mind' Steven Covey.. walaupun Steven Covey ini adalah penulis Barat yang menganut fahaman Athies iaitu fahaman yang tidak percayakan Tuhan. Namun perkara yang membawa kepada kebaikan boleh diikut. Dan sebenarnya dalam Islam telah ada perkara ini...dan matlamat yang sangat jelas dalam hidup kita iaitu Mendapat Redha Allah. Sesiapa saja pasti mengharapkan Redha Allah..

Begitulah kehidupan tidak akan lari dari ujian. Ujian Tuhan kepada semua insan adalah lumrah dalam kehidupan..Syurga yang dijanjikan bukanlah suatu khayalan tentang nikmat berpanjangan Ilahi..Neraka yang tercipta menghimpun azab derita tangisan kesengsaraan insan..Syurga adalalah kelazatan yang terbentang buat hambaNya yang berIman..hamba yang kasihkan TuhanNya..yang kasihkan Rasulnya..dan Agamanya...

Manakala Neraka tempat kelukaan angkara kedurjanaan insan yang lupakan Tuhannya..lupakan Rasulnya dan lupakan Agamanya..jangan lupa bahawa janji Allah adalah kepastian buat hambaNya yang beriman. Berdakwah lah dengan apa cara sekali pun. dan jangan lupa akan Ujian yang pasti akan datang menjelma. Jadilah insan yang semakin kuat apabila di uji..Kerana ujian Tuhan menandakan Dia sayang akan Hambanya..

Contohnya Ustaz Nazir diuji dengan perasaan cinta kepada Mad'unya dikala dia telah pun bertunang dengan Najihah. Ujian Cinta adalah ujian yang paling susah kerana ianya melibatkan hati dan perasaan. Di sini keikhlasan seorang dai'e akan teruji samada benar-benar kerana Allah atau sebaliknya. Mujahadah nafsu adalah jalan terbaik bagaimana mahu menangani masalah cinta.

Tahniah buat Ustaz Hasrizal..really enjoy it.

No comments: