3/21/10

Kem Anak Soleh


Salam...selesai sudah Kem Anak Soleh ( Nelayan ) selama 4 hari 3 malam di Pokok Sena. Terima kasih kepada semua barisan ajk pelaksana dan fasilitator yang bertungkus lumus untuk menjayakan kem pada kali ini. Seramai 170 orang peserta telah menghadiri program dan 26 orang fasilitator. Semua anak-anak ini di kalangan anak-anak nelayan di sekitar Kuala Kedah, Yan, Tanjung Dawai dan Kuala Sanglang.


Kehadiran anak-anak nelayan sebanyak 4 biji bas.


'nak balik-nak balik' Fc tengah memujuk sorang adik yang menangis nak balik. Alhamdulillah berjaya di pujuk...dan kemudian dia yang menjadi adik yang aktif dalam program.Sesi tadarus selepas maghrib. terima kasih kepada kakak dan abang fc yang mencurah bakti mengajar adik-adik ini belajar  mengaji.


Praktikal Solat...terima kasih kak NaniBerdasarkan graf di atas menunjukkan peratus peserta yang bermasalah adalah di kalangan peserta yang kurang didikan Agama, kurang perhatian daripada ibu bapa dan juga tidak tahu menulis dan membaca. Manakala peratus seterusnya ialah di kerana berlaku perceraian di kalangan ibu bapa. Dan peratus yang terakhir ialah kerana waris yang menjadi penagih dadah.

                Mengikut kajian yang dijalankan kepada peserta kurangnya didikan agama adalah kerana ibu bapa juga kurang agama namun tidak menghantar anaknya ke kelas pengajian agama. Selain itu hal ini adalah kerana mereka adalah di kalangan anak nelayan yang kurang masa di rumah. Nelayan akan mula keluar dari rumah dari pagi sampai ke malam. Menyebabkan masa bersama anak-anak adalah terhad. Tanggungjawab di berikan sepenuhnya kepada isteri.

                Di samping itu, masalah kewangan yang berlaku menyebabkan ibu bapa tertekan dengan suasana lalu mengabaikan anak-anak. Taraf hidup yang semakin tinggi menyebabkan tekanan ekonomi semakin meningkat. Tanpa didikan agama yang cukup akan menyebakan mereka tiada tiada pegangan lalu hanyut dengan suasana. Dan akhirnya terkesan kepada anak-anak masing-masing. Masih banyak tanggungjawab kita yang perlu untuk diselesaikan.

Tunggu untuk Kem Anak Soleh siri yang seterusnya. Terima Kasih kepada Kerajaan Negeri Kedah yang menganjurkan program yang bermanfaat ini. Terima Kasih sekali lagi kepada semua FC dan Ajk Pelaksana yang turut menjayakan program ini. Alhamdulillah...
No comments: