11/3/09

Istiqamah

Sukarnya daku untuk istiqamah. Mudah untuk kita menuturkannya, sukar untuk melaksanakannya. Berhati-hatilah dalam kita berbicara. Allah menilai setiap tutur kata kita. Semakin banyak bicara kita tentang perjuangan, semakin kuat Allah uji kita. Andai amalan dan ibadah kita kuat, ianya mampu menjadi pembenteng dalam kita menghadapi ujian dari Allah SWT.

Sehinggakan ada hadis yang menyatakan bilamana Allah menurunkan ayat Al Quran mengenai istiqamah maka beruban rambut Nabi. Payahnya untuk istiqamah. Namun, seandainya kita lemah dan tidak menjaga ibadah kita, bila-bila masa sahaja kita akan jatuh tersungkur. Lebih-lebih lagi kalau maksiat kita banyak pada Allah SWT lagi susahlah untuk kita bangkit semula. Ubatnya adalah taubat. Taubat akan menyembuhkan hati yang sudah berkarat dengan maksiat.

Dari Abdullah bin Amru, ia berkata bahwa Rasulullah SAW bersabda,
“Setiap amal memiliki puncaknya dan setiap puncak pasti mengalami kefuturan (putus asa). Maka barang siapa yang pada masa futurnya (kembali) kepada sunnahku, maka ia beruntung dan barang siapa yang pada masa futurnya (kembali) kepada selain itu, maka bererti ia telah celaka” (HR Imam Ahmad dari sahabat Anshar)

Istiqamah bukan satu perkara untuk di cabar kerana belum tahu besok kita di mana. Mungkin hari ini kita adalah orang yang kuat besok bagaimana? hari ini kita lantang bersuara besok bagaimana? hari ini kita petah berbicara besok bagaimana? hari ini kita sanggup bersusah payah kerana Islam besok bagaimana? adakah perjuangan hanya sekadar semangat atau kerana ada sahabat-sahabat atau apa?

Istiqamahlah... Kerana istiqamah akan menjadikan diri kita berani dalam menghadapi onar dan duri dalam kehidupan. Beristiqamahlah... Kerana istiqamah akan melahirkan ketenangan dalam jiwa. Beristiqamahlah.. Kerana istiqamah akan menjadikan kita optimis dan sentiasa beriltizam dalam perjuangan..

Semoga Allah memelihara jiwa kita dari sifat kefuturan. Moga-moga dengan dengan buah istiqamah, kita akan diberikan kemenangan dan mendapat kebahagiaan di dunia dan akhirat. insyaAllah..apa khabar suma sahabat2? moga antum semua istiqamah selamanya..moga kita bertemu Di sana...Ameen

No comments: